1 Kasım 2019 Cuma

ŞEKER

DÜNYANIN ACI TADI ŞEKER

'Tat alma duyusu insanın bilişsel gelişiminde önemli bir rol oynamıştır. Günümüzden yaklaşık 3.5 milyon yıl önce ortaya çıktığı kabul edilebilecek ilk insanlardan bu yana insanoğlunun belkide ilk önce meyvelerle başlayan şeker ile tanışıklığı, bakın onu nelere ve nerelere götürecektir.' cümlesiyle başlayan konuşma geçtiğimiz ekim ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği bir konferanstan ilk sözler.
 Şekerin ilk çıkış tarihi, beslenmedeki yeri ve önemi, kültürleri nasıl etkilediği, siyasi ekonomik önemi, Türkiye deki şekerin tarihi ve günümüzdeki durumu konuşuldu.Çok değerli hocaların katılımıyla gerçekleşen sunumda tam bir bilgi bombardımanına tutulduk diyebilirim, baştan sona güzel bir sunumdu, kendi adıma ben çok memnum kaldım özellikle Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Atamız Ulu Önder Atatürk'ün ilk şeker fabrikalarını kurması, ülkenin dört bir yanında istihtamın sağlanması tarımın gelişmesi, çiftçinin kazandığı bir sistemin yaygınlaşması, şeker fabrikalarıyla birlikte kurulan tam donanımlı lojmanlar ve içinde yer alan sosyal tesislerin okul ve park bahçelerin, çalışan ve yakınlarının sosyalleşebildiği lokallerin olması beni çok etkiledi; gerçekten şeker deyip geçmemek lazım.

Levi-Strauss(1908-2009) tat duyusunun 'iyi  yiyecek' kavramında karşılığını bulduğunu söyler ve sorar: 
Peki ama 'iyi yiyecek nedir?' Yenilmesi iyi olmadan önce düşünülmesi iyi olan yiyecektir. 
Peki bu konuda siz ne düşünürsünüz?



Not: İzmir de yaşayan arkadaşlarım  İzmir Büyükşehir Belediyesinin aylık bültenlerini takip edin, çok zevkli kültürel ve sosyal etkinlikler düzenliyorlar. Eminim aylık programlarda size hitap eden konuları bulacaksınız.

Hiç yorum yok: